- 120g sterilovaných fazolek
- 15g oleje
- 10g hladké mouky
- 0,1l mléka
- 20g eidamského sýra
- 1 vejce
- sůl
Fazolky překrájíme na menší kousky. Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, osolíme a dobře povaříme. Omáčka musí být hustá.
Do částečně vychladlé omáčky přidáme asi 2/3 strouhaného sýra, vmícháme žloutek a nakonec pevný sníh z bílku.
Do zapékací misky dáme fazolky, přelijeme omáčkou a posypeme zbytkem strouhaného sýra.
Zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.