- 150g pórku
- 1 vejce
- Sůl
- Pepř
- Tuk na formu
- Omáčka:
- 5g hladké mouky
- 10g oleje
- 1 vejce
- 40g eidamského sýra
- Tuk na vymazání
Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a podusíme v osolené vodě téměř doměkka. Scedíme, promícháme s uvařeným, jemně nakrájeným vejcem, opepříme, osolíme.
Dáme do vymazané ohnivzdorné misky a zalijeme omáčkou. Zapékáme v mírně vyhřáté troubě dozlatova.
Omáčka: světlou jíšku zředíme vývarem z pórku a dobře povaříme. Vmícháme v trošce vody rozšlehané vejce a strouhaný sýr.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.