- 700 ml vylisované šťávy z černého rybízu
- 1,3 kg krystalového cukru
- 2 láhve, do kterých se vejde 750 ml tekutiny
Čerstvě nasbíraný rybíz omyjeme, očistíme a dáme do odšťavňovače.Na výrobu sirupu budeme potřebovat 700 ml rybízové šťávy.Rybízovou šťávu přelijeme do velké mísy nebo do mixéru a postupně do ní zapracujeme cukr.
Pak ještě několik minut mícháme, aby se cukr důkladně rozpustil.
Poté sirup naplníme do čistých lahví a dobře uzavřeme gumovým nebo šroubovacím uzávěrem. Sirup uchováváme v ledničce, nebo v chladné sklepní místnosti.
Předtím, než začnete sirup vyrábět, opláchněte lahve několikrát horkou vodou a uzávěry ponořte na 10 minut do vroucí vody. Ve špatně opláchnutých lahvích se může začít sirup kazit.
Přečtěte si také: Seriál:Letní zdravotní rizika: nákupy ve stáncích a grilování na ordinace.cz