- 120g kotlet
- Sůl
- Pepř
- 10g oleje
- Hořčice
- 5g eidamského sýra
- 30g kyselé okurky
Naklepanou kotletu na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi s olejem (po každé straně asi 2 až 3 minuty).
Hotovou kotletu dáme na talíř, potřeme jednu stranu hořčicí, posypeme strouhaným sýrem a strouhanou kyselou okurkou.
Podáváme s chlebem nebo opečeným bramborem.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.