- 1 velký lilek
- 2 cukety
- 2 papriky (červená, zelená)
- 4 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 2 menší cibule
- olej
- rozmarýn
- tymián
- pepř
- sůl
Lilek a cukety nakrájíme na kolečka, rozložíme, posolíme a necháme zhruba 30 minut vypotit. Během toho se pustíme do přípravy omáčky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme dvě rozmixovaná rajčata, rozmačkaný česnek, pepř a trochu soli. Takto připravenou omáčku necháme prohřát a poté odstavíme.
Zbylou zeleninu nakrájíme na proužky či půlměsíce. Zapékací mísu či pekáč vymažeme olejem a postupně střídavě vykládáme zeleninou – lilek, cuketa, rajče, cibule, paprika. Když máme jednu vrstvu uloženou, posypeme ji nakrájenými bylinkami, zalejeme připravenou omáčkou a klademe další vrstvu zeleniny.
Pečeme v troubě zhruba 20 minut při 200°C. Na závěr pečení můžeme posypat balkánským sýrem.
Podáváme samostatně s pečivem či jako přílohu.
Přečtěte si také:Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb na ordinace.cz