O Vánocích kalorie neřešíme. Přesto bychom si ale měli rozmyslet, než na štědrovečerní tabuli zařadíme smaženého kapra a babiččin bramborový salát. Ne kvůli kaloriím – jednou za rok si zahřešit můžeme. Díky odlehčené večeři vám ale nebude těžko a budete mít sílu na návštěvy na Boží hod a sv. Štěpána. Navíc nebudete muset stát hodinu u pánve – stačí dát do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.

Pečený kapr s jarní cibulkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 4 filety kapra
  • sůl
  • 1 svazek jarní cibulky
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • 500 g brambor
  • 150 g sójové smetany
  • 30 g rostlinného tuku
  • rostlinný tuk na vymazání

Návod k přípravě:

Nejprve si připravíme ingredience. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulky (naštěstí je už koupíte celoročně) očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem vložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou papriku.

Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut.

Přečtěte si také:

Desatero prevence vzniku diabetu

na Ordinace.cz