Při koupi balíčkovaného masa byste si měli dát velký pozor na křehčené maso. Do takto upravovaného masa se prostě a jednoduše vpíchnou jehličky, které dovnitř vhání vodu s rozpuštěnými konzervanty. Cíl je jednoduchý, co nejvíce „napumpovat“ objem masa.
Kuřecí nebo třeba krůtí řízky tak vypadají v plastové misce větší. Jenže vy si vlastně, aniž byste to tušili, kupujete hlavně vodu. Jakmile takové maso doma začnete tepelně upravovat, vypustí ze sebe spoustu vody a navíc se výrazně zmenší, někdy až o polovinu. Konzervanty v něm už zůstanou a vy si na něm moc nepochutnáte. Nemá totiž žádnou šťávu, vůni masa a navíc je hodně slané. Obsahuje navíc až 25 % vody se solí a dalšími látkami přídavnými látkami.
Jak vlastně křehčené maso poznat?
Tato úprava masa by měla být výslovně uvedena na obalu výrobku, bohužel ale ne vždy se tak děje. Podle čeho se má tedy zákazník řídit, když to na první pohled vypadá úplně stejně jako klasické maso? Většinou se tímto způsobem upravuje krůtí, kuřecí a králičí maso, takže budete-li kupovat některý ze zmíněných druhů, věnujte nákupu zvýšenou pozornost. Křehčené maso na pultech najdete mražené i chlazené. Pokud na obalu slovíčko křehčené neobjevíte, měli byste se podívat na podrobný popis a složení výrobku. Jestliže je zde například krůtí prsa 75 % a dále vyjmenována voda, stabilizátory atd. je jasné, že tu proběhla úprava křehčením, i když to na etiketě přímo uvedeno není a potom můžete ve výrobku očekávat až 25 % vody. Je-li zde ale prostá informace, že jde o kuřecí prsa, je to maso neupravované a můžete po něm s klidem sáhnout.
Přečtěte si také: Dobré rady pro domácí lékárničky na ordinace.cz