Podle legislativy je celozrnné pečivo takové, které je vyrobeno z celozrnné mouky. Alespoň 80 % použité mouky musí být celozrnné. To znamená, že většinový podíl mouky musí být z té celozrnné. Tuto informaci nalezneme na etiketě, kde se na prvním místě musí objevit mouka, která je v pečivu zastoupena nejvíce. Bude-li mít pečivo, pojmenované jako celozrnné, na etiketě v první řadě mouku pšeničnou, jde o klasické pečivo z bílé mouky.
Problémem je, pokud nakupujete pečivo v klasických pekařstvích, kde produkty nejsou opatřené etiketami. Prodejci by však měli být schopni odpovědět, z jaké mouky je dané pečivo vyrobeno, případně vám přímo umožnit nahlédnout do katalogů s informacemi o produktech.
Proč jíst celozrnné pečivo
Obilné zrno se skládá ze tří částí: z otruby (oplodí a osemení), endospermu (jádro obsahující škrob a bílkoviny) a klíčku. Pokud je zrno rozemíláno s cílem získat celozrnný produkt (v našem případě mouku), musí zůstat zachovány všechny tyto tři složky, a to ve stejném poměru jako v originálním zrnu.
Takto získaná celozrnná mouka má mnohem vyšší podíl vlákniny, některých vitaminů (zejména skupin B, D a E), enzymů, minerálních látek a stopových prvků než klasická bílá mouka. A vyšší obsah vlákniny vede k tomu, že potravinu trávíme delší dobu a tedy nás i na delší dobu zasytí. Díky delšímu trávení nedochází navíc k velkým výkyvům glykemie (celozrnné potraviny mají nižší glykemický index), a proto jsou tyto výrobky vhodné pro diabetiky. Vyšší obsah vlákniny dále působí jako prevence karcinomu tlustého střeva a zácpy.
Tmavé pečivo nemusí být celozrnné
Většina lidí si myslí, že celozrnné pečivo je tmavé, ale vždy tomu tak není. Celozrnná mouka může být dokonce i poměrně světlá a tedy i pečivo z ní vyrobené. Při výběru je tedy potřeba sledovat již zmíněný podíl jednotlivých druhů mouk. Při řezu jsou také okem viditelné klíčky. Mnoho výrobců zneužívá vžité představy a obyčejné pečivo z bílé mouky dobarvují, obvykle karamelem nebo praženými semínky.
Druhy pečiva
- cereální – vyrobené z mouky
- vícezrnné – vyrobené z více druhů mouky (nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou)
- celozrnné – obsah celozrnné mouky je alespoň 80 procent
Tmavé, vícezrnné (musí obsahovat alespoň 5 procent jiného druhu obilovin – třeba pšenici, žito, ječmen nebo olejniny – slunečnicové, dýňové semínka nebo len), bílé, ale ani grahamové pečivo není celozrnné. S grahamovým pečivem je to složité, prakticky jde o celozrnné pečivo. Bohužel česká legislativa neurčuje jeho složení, proto může být takto označené prakticky jakékoliv pečivo a to i bílé a jen přibarvené.
Přečtěte si také:
Ukončí epidemii srdečně cévních onemocnění injekce na snižování cholesterolu?
na Ordinace.cz