Pokud si často dopřáváte těstoviny, měli byste sáhnout po zdravější alternativě v podobě bezvaječných těstovin, které tělo zasytí na delší dobu. Takovým typem jsou i semolinové těstoviny, které patří k těm nejzdravějším druhům těstovin. Vděčí za to vysokému obsahu bílkovin a úplné absenci cholesterolu.
Těstoviny ze semoliny jsou zdrojem vitaminů B skupiny – za zmínku stojí zejména vysoký podíl vitamínu B1, B2, B3, B6 a B9. Právě komplex těchto vitamínů je nezbytný pro správně pracující nervový systém, ale také zvyšuje imunitu a podporuje zdravý metabolismus. Nutričně hodnotné je i zastoupení minerálních látek – především hořčíku a fosforu, který zvyšuje účinnost hořčíku, jako jednoho z nejvšestrannějších minerálů. V menším množství se v semolinové těstovinách nachází i železo, vápník, draslík či zinek. Jednou z nejdůležitějších živin, které tyto těstoviny z tvrdé pšenice obsahují, je nepochybně vláknina. Díky ní jídlo ze semolinových těstovin zasytí na delší dobu a pozitivně ovlivní trávení.
Účinky konzumace semolinových těstovin:
• Upravují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
• Podporují zdravé trávení, čímž zvyšují obranyschopnost organismu.
• Organismu dodávají potřebnou energii, přičemž zvyšují fyzickou výkonnost.
• Přirozeně upravují hormonální nerovnováhu.
• Pozitivně ovlivňují činnost srdečně- cévního systému.
• Snižují vysoký krevní tlak.
• Využívají se proti vzniku vývojových onemocnění (proto se jejich konzumace doporučuje těhotným ženám).
• Odvodňují a působí proti vzniku dně.
• Napomáhá předcházet vzniku cukrovky (díky vláknině).
• Působí preventivně proti rakovině (zejména tlustého střeva).
Přečtěte si také:
Léky, které s vámi nesmí za volant
na Ordinace.cz