Ovocné šťávy jsou bohaté na vitamíny a minerály, jejich konzumací tak dodáváme organismu potřebné látky a posilujeme jeho obranyschopnost. Kupříkladu nejoblíbenější pomerančová šťáva je bohatým zdrojem vitamínů A, B a C, draslíku, vápníku a hořčíku a antioxidantů. Grapefruitová šťáva obsahuje velké množství vitamínu C a kyseliny listové.
O něco méně oblíbené, avšak neméně zdravé, jsou zeleninové šťávy, jako například mrkvová, rajčatová nebo z červené řepy. Pro zajímavost uveďme alespoň několik informací. Mrkvová šťáva má protirakovinné účinky a zpomaluje stárnutí. Rajčatová snižuje riziko výskytu infarktu a mozkové mrtvice. Řepná pomáhá proti chudokrevnosti a detoxikuje organismus.
Dětem nejvíce chutnají sladké ovocné šťávy. Velmi vhodné jsou pro ně mixy šťáv, například kombinace pomeranče, jablka a mrkve, banánu. Můžete si vyrábět koktejly dle libosti, fantazii se meze nekladou, pozor ale na ananas a jahody, tyto druhy patří mezi časté alergeny. Jinak jsou ale ovocné šťávy pro děti velmi vhodným nápojem. Dopoledne se doporučuje pít spíše ovocné, zatímco večer zeleninové.
Pomocníci pro přípravu šťáv
Existuje několik druhů odšťavňovačů, odstředivé, hnětací a nízko-otáčkové, které se dále děli na jednohřídelové (tzv. šnekové) a dvouhřídelové. Co se dále liší, to je procento šťávy, které dokážou jednotlivé typy ze stejného množství plodů vylisovat. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat.
Ovocné a zeleninové šťávy Vás dostanou po zimě znovu do formy!
Přečtěte si také: Organismus velí: Odkyselit! na ordinace.cz