Rádi si dopřáváme velké porce jídla, slazené nápoje a pivo. Milujeme polévky a prolijeme hrdlem litry slazených nápojů denně, ale jen každý druhý z nás si zajde na teplý oběd. Lidé ostatních členských zemích EU jedí mnohem zdravěji.
Mezinárodní průzkum to dokázal zcela jasně – náš jídelníček není ideální a měli bychom se poučit v západních zemích. A na co tedy odborníci přišli? Pouze každý druhý člověk v Česku v pracovní dny pravidelně obědvá. Výrazně tak zaostáváme za Západoevropany, kde si oběd dopřávají v průměru čtyři z pěti lidí. „Když už Češi na oběd jdou, pak nejčastěji míří do jídelen a restaurací na teplé jídlo. Nejdůležitější pro ně je, podle našich průzkumů, vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou,“ říká Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred. Údaje vyplývají z průzkumu stravovacích návyků, který na základě zadání od Evropské komise vypracovala společnost Edenred v šesti zemích EU (Belgie, Česká republika, Francie, Itálie, Španělsko a Švédsko). Z průzkum, jehož se zúčastnilo přes 4 400 respondentů, vyplývají další zajímavé poznatky.