Ještě nedávno byl angrešt velmi populární ovoce, které bylo možno najít snad na každé zahrádce. V současné době se ze zahrádek vytrácí a to je škoda, protože jde o ovoce chutné, zdravé a také kráse prospěšné.

Angrešt obsahuje kyselinu citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Má méně než 10% cukru, převážně fruktózy. Je nízkokalorický a obsahuje také vlákninu, zejména pektin, prospěšnou pro zažívací trakt. V tomto ovoci je obsaženo mnoho vitamínů, především vitamín C, E a menší množství vitamínu B. Z minerálních látek je bohaté na draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin, měď a křemík, který pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Konzumací angreštu tak předcházíme cévním nemocem. Slupka angreštu je navíc bohatá na nenasycené mastné kyseliny, což prospívá srdci.

V čerstvém stavu plody angreštu omezují riziko zácpy a jsou dobré na trávení. Vysušené nás mohou hezky pročistit. Pro zdraví je důležitý i vysoký obsah vitamínu C, který je přirozeným antioxidantem. Dužina angreštu obsahuje mnoho provitaminu A, který chrání sliznice a posiluje buňky. Dále pak pyridoxin, pro látkovou přeměnu bílkovin, nervy, srdce, růst vlasů, biotin pro zdravou kůži a vlasy.

Důležitý pro zdraví je i vysoký obsah různých minerálů. Angrešt odčerpává z půdy mangan a hořčík a ukládá je v dužině. Oba tyto prvky jsou důležité pro sílu buněk, svaly , srdce. Kromě toho obsahuje močopudný draslík a zinek pro vaziva a tvorbu hormonů. Dále je bohatý na křemík, který zajišťuje pevnost a pružnost tkání.

Pektin, který se v angreštu nachází, zase pomáhá snižovat obsah cholesterolu. Nízký počet kalorií, hodně vlákniny a organické kyseliny zase z tohoto plodu dělají velkého favorita pro lidi, kteří zkouší zhubnout. Pomáhá zmenšit množství kyseliny močové, a proto je také doporučován lidem, kteří mají problém s artrózou.

Přečtěte si také:

Cholesterol: Strašák dnešní doby

na Ordinace.cz