Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných, tříslovin a mají též vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek.

Neobvykle vysoký obsah antioxidantů (včetně vitaminu C) působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a podílí se na jejich regeneraci. Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhájí léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic.
Odborné vědecké výzkumy prokázaly jejich schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak, častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.
Borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný prostředek při střevních potížíchkolikách, při průjmuotravách jídlem, tady fungují jako dezinfekce. I v tomto případě působí v jakékoli formě, čerstvé i konzervované.
Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému.
Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny.

Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků. Obsažené látky snižují hladinu cukrucholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. Protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, častou oblast zdravotních potíží, spojených s diabetes. Kombinace obsažených látek též posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběhprokrvení končetin, další častou zdravotní potíž lidí trpících cukrovkou.

Listy borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích (viz výše), tak za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje projevy lupénkykožních nemocí.
Recept na nálev / čaj z borůvkového listí: 2 čajové lžičky suchých listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát, slijeme přes sítko a popíjíme během dne.

Přečtěte si také:

Sluneční brýle nejsou jen módní doplněk

na Ordinace.cz