Brokolice je významným zdrojem hořčíku, minerální látky nezbytné pro činnost svalů, srdce, přenosu nervových vzruchů a tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev a působí tak proti vážným střevním onemocněním až po rakovinu.

Mezi další účinky této zeleniny blízce příbuzné květáku se řadí podpora krvetvorby, povzbuzení imunitního systému a pomoc při poruchách spánku.

Brokolice má několik odrůd – brokolice stonková neboli chřestová (bílá nebo zelená), brokolice květáková (zpravidla bývá nachová, nebo má nachové srdíčko). Obsahuje vysoké množství vitaminů E, C, bílkovin, karotenu a mnoha minerálních látek. Obsahuje i cennou vlákninu, potřebnou pro správnou činnost střev.

NÁKUP: Vybíráme nepoškozené růžičky beze skvrn, s nezažloutlými listy. Brokolici je třeba rychle zkonzumovat, aby nedošlo (zvláště v teple) ke žloutnutí a otevírání poupat.

UCHOVÁNÍ: Velmi osvědčené je zmrazení vařené brokolice a její následné použití. Nejprve do vody ponoříme stonek a listy a nakonec křehké růžice, přičemž vše vaříme maximálně 15 minut.

POUŽITÍ V KUCHYNI: Brokolici využijeme nejen jako polévkovou zeleninu, ale dá se upravit jako zeleninová příloha k mnoha pokrmům – zejména k masu, můžeme ji dusit i zapékat. Růžičky brokolice chutnají podobně jako květák, ovšem o něco pikantněji. Chuť stonku připomíná chřest.

Při kuchyňském zpracování je vhodné brokolici nejprve povařit. Tužší stonek cca 12 minut, oddělené růžičky stačí 6 minut. Chcete-li ji podávat vcelku, je vhodné stonek do hloubky nakrojit ve tvaru kříže, aby se uvařil za stejnou dobu jako jemnější růžičky. Méně stravitelnou tvrdší část stonku můžeme sloupnout až po uvaření.

Přestože má brokolice sama o sobě dost výraznou chuť, nic nezkazíme, pokud hotové pokrmy dochutíme pepřem, bazalkou či muškátovým oříškem.

Z mírně povařené brokolice připravujeme také výborný salát.

 

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Jistě už jste slyšeli, že pokud chcete zdravě jíst, neobejdete se bez zeleniny. Ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy jsme pro vás připravili seriál, ve kterém vám představíme jednotlivé druhy zeleniny - jejich vliv na zdraví, rady jak je vybrat, uchovávat, ale i tipy na přípravu v kuchyni.