Ještě před pár lety byly pro nás chilli papričky spíše exotikou, ale dnes je bez obav přidáváme do nejrozmanitějších jídel na zvýraznění jejich chuti.

Konzumací štiplavého jídla se z těla uvolňují endorfiny, hormony štěstí, díky čemuž se po pikantním jídle můžeme cítit šťastnější a spokojenější. Kromě toho působí chilli i jako afrodiziakum a může mít tišící účinek na bolest.

Látka kapsaicin, kterou chilli papričky obsahují, má schopnost zabíjet rakovinné buňky.
O Mexičanech se dlouho tradovalo, že za své zdraví vděčí právě konzumaci pikantních jídel. Díky tomu měli být i méně náchylní na některá rakovinová onemocnění. Studie odborníků potvrdila, že látka kapsaicin, kterou chilli papričky obsahují má schopnost zabíjet rakovinné buňky, a to tak, že se naváže na bílkoviny přímo v rakovinné buňce a zahubí ji.

Kapsaicin dále podporuje krevní oběh a zrychluje metabolismus. Je vhodný také k léčbě omrzlin, ale i podlitin. Ve vyšší dávce se podává i pacientům po operacích přímo do kůže na utlumení bolesti. Diabetikům pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Zastavuje krvácení z řezných ran a brání usazování hlenu v plicích, čímž pomáhá čistit dýchací cesty a tím přispívá k léčbě kašle a rýmy.

Mrtvice a někdy i srdeční infarkt jsou ovlivněny tvorbou krevních sraženin, které zabraňují přenosu kyslíku v krvi. Pravidelná konzumace pálivých papriček ovlivňuje krevní oběh a může přispět k předcházení tvorby krevních sraženin.

Chilli zvyšuje množství žaludečních kyselin, čímž nejen zajišťuje dostatečné množství kyselin, které likvidují bakterie z potravy, ale podporují tak i dobré trávení. Pokud jste se tedy přejedli, nebo vás trápí zánět žaludeční sliznice, chilli je lékem i pro vás. Konzumace pokrmů s chilli zvýší na několik hodin spotřebu kalorií o 25%.

Přečtěte si také:

Cestujte bez zdravotních problémů

na Ordinace.cz