Co je to hraška
Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.
Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Smažit zdravěji? Je to vůbec možné?
Na smaženém řízku je tím nejméně zdravým právě trojobal – mouka, strouhanka, vejce. Pak samozřejmě škodí samotný proces smažení v přepáleném oleji. Z trojobalu odpadává při smažení strouhanka, kterou lze pro její jemnost jen stěží odstranit ze dna pánve. V oleji či jiném tuku se připaluje a tím jej nejvíce znehodnocuje. Při použití hrašky dochází k odpadnutí části těstíčka jednak v mnohem menší míře, a pokud, tak jsou to kousky natolik velké, že je lze snadno z oleje sítkem průběžně odstraňovat. Olej pak není přepalováním zbytků obalu znehodnocován.
Další negativní roli hrají při smažení tzv. volné radikály, jejichž vznik eliminují antioxidanty. Právě tady je velká přednost hrašky, která, jak už název napovídá, je vyrobena z hrachu. Hrách má totiž oproti běžnému trojobalu vysokou antioxidační aktivitu. Pokud v hrašce obalíme místo masa (které antioxidanty neobsahuje) zeleninu, například květák, smažení tak přestane být takovým rizikem, jakým je, když obalujeme maso v běžném trojobalu.
Hraška, to není jen smažení. Touto směsí z hrachu a obilovin z kukuřice, rýže a jáhel je možné zahušťovat polévky a omáčky, může se přidávat do pomazánek, dresinků, nebo nahrazuje vejce snad ve všech pokrmech, kam je přidáváme: v leču, mozečku, ve špenátu, při zapékání těstovin, brambor, zeleniny apod.
Kromě hrašky jemné je největší zájem o hrašku pikantní. Postupně narůstá i zájem o hrašku vanilkovou s obsahem ovocného cukru, která je ideální pro obalování všech druhů ovoce a lze s ní nahradit vejce v nejrůznějších pečených moučnících a buchtách, ale i v palačinkách a lívancích.
Přečtěte si také:
Alergie na vejce je druhá nejrozšířenější
na Ordinace.cz