Jedlé kaštany jsou spojeny s tímto adventním časem.
Kaštany se řadí do stejné skupiny jako ořechy. Kaštany jsou však mnohem méně energeticky vydatné, mají ani ne třetinu kalorií v porovnání s vlašskými ořechy či mandlemi. Obsahují něco přes jedno procento tuku. Kromě toho v nich najdeme hlavně škroby, které se postupně přeměňují v sacharidy.
Velmi zajímavé je, že jedlé kaštany obsahují vitamín C. Ten se při tepelné úpravě sice částečně znehodnotí, i přesto však 100 gramů kaštanů znamená něco kolem 20 mg vitamínu C. Kromě céčka jsou zastoupeny i vitamíny řady B, draslík, mangan a v menším množství několik dalších minerálů a stopových prvků. Díky tomu, že obsahují velké množství draslíku a málo sodíku, mají velmi dobrý vliv na lidi s hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami. Kaštany dále obsahují hodně železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a manganu.
Posilují svaly, mají alkalizující účinky, jsou adstringentní (stahující) a laktogenní (zvyšují vylučování mateřského mléka).
Kaštany dodávají svalům sílu, tělu energii a mysli pocit pohody. Jsou dobrým zdrojem kalorií, vitaminů a minerálů potřebných k vývoji svalů a kostí u dospívajících.
Díky svým obsaženým látkám působí jedlé kaštany velmi příznivě na vlasy i kůži, jsou velmi vhodné při námaze, únavě či stresu i jako prevence kardiovaskulárních, respiračních a jaterních chorob nebo proti poruchám krvetvorby.
Jedlé kaštany jsou také dobré na žaludek, krevní oběh, revma, mozek, nervy, srdce a dokonce údajně předcházejí i vzniku ztráty paměti. Neobsahují žádnou glukózu, fruktózu ani lepek, a proto je mohou konzumovat rovněž diabetici i osoby alergické na lepek nebo trpící celiakií.
Kaštany mají nízký glykemický index – obsažené sacharidy se uvolňují do krve postupně. Jsou proto dobré pro všechny, kteří si musí krevní cukr hlídat. A také pro všechny ostatní . Zde také platí, že jemnější částečky budou mít o něco vyšší glykemický index – ideální je tedy chroupání kaštanů jen tak.
Jedlé kaštany jsou dobrým zdrojem vlákniny, zejména té nerozpustné. Ta napomáhá správnému průchodu potravy trávicím systémem a je prevencí mnoha zejména civilizačních chorob. Díky tomu se minimalizuje vznik toxinů, předchází se zánětům i rakovině.
Jedlé kaštany mají zajímavé postavení v čínské medicíně. Prospívají dolní polovině těla a zejména pak ledvinám. Mají příznivý vliv na oběhový systém, prohřívají a pomáhají trávení.
Přečtěte si také: Nárok na glukometr a diagnostické proužky pro diabetiky na ordinace.cz